Narodowy Instytut Dziedzictwa
Europejskie Dni Dziedzictwa
Wolontariat
Park Mużakowski
Geoportal
Dom

<h2><a href='http://niematerialne.nid.pl/Aktualnosci/details.php?ID=2965'>Nagroda im. Oskara Kolberga</a></h2><p><a href='http://niematerialne.nid.pl/Aktualnosci/details.php?ID=2965'>
<div align="left">Zapraszamy do zapoznania się z sylwetkami tegorocznych laureatów. 
  <br />
 </div>
 </a></p> <h2><a href='http://niematerialne.nid.pl/Aktualnosci/details.php?ID=2867'>Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych</a></h2><p><a href='http://niematerialne.nid.pl/Aktualnosci/details.php?ID=2867'>W dniach 23-26.06.2016 r. w Kazimierzu Dolnym odbędzie się jubileuszowa - 50. edycja Festiwalu.</a></p> <h2><a href='http://niematerialne.nid.pl/Dziedzictwo_niematerialne/Czytelnia/'>Niematerialne dziedzictwo kulturowe </a></h2><p><a href='http://niematerialne.nid.pl/Dziedzictwo_niematerialne/Czytelnia/'>Zapraszamy do lektury najnowszej publikacji Narodowego Instytutu Dziedzictwa poświęconej ochronie dziedzictwa niematerialnego!</a></p>
> <
Strona główna > Aktualności > Aktualności


 
Poznaj kuchnię regionu
Warsztaty kulinarne według babcinych przepisów w Skansenie w Kolbuszowej.

Poznaj kuchnię regionu

Zwiedzając Polskę wielu ludzi już nie wyobraża sobie wizyty na Podhalu bez zjedzenia kwaśnicy, na Podlasiu – babki ziemniaczanej, w Wielkopolsce – czernicy… Co może zaproponować Podkarpacie? Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na cykl warsztatów kulinarnych, które pokażą jak wiele kuchnia Lasowiaków i Rzeszowiaków ma do zaoferowania.

Spotkania pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów” to propozycja na spróbowanie dania wyjątkowego, zupełnie nieznanego w innych regionach kraju, które w 2007 r. zostało wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Warsztaty poprowadzi znawczyni lokalnej kuchni – niezawodna pani Janina Olszowy. To wyjątkowa okazja dla smakoszy polskiej kuchni.

Zajęcia odbędą się od listopada 2012 r. do kwietnia 2013 r. w skansenie w każdą ostatnią sobotę miesiąca o godz. 12.00. 

Obowiązują zapisy: tel. 17 22 71 296 lub mkl@pro.onet.pl 

Wstęp bezpłatny.

Po warsztatach Muzeum zaplanowało wydanie publikacji z przepisami na 12 rodzajów kapusty ziemniaczanej. Jej promocja odbędzie się w sierpniu.

Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Program spotkań:

  • 24 listopada – kapusta ziemniaczana z żeberkami/z rzepy
  • 29 grudnia – kapusta ziemniaczana ze sznyclami cielęcymi/z kapustą kiszoną
  • 26 stycznia – kapusta ziemniaczana z grochem okrągłym/z fasolą krasą
  • 23 lutego – kapusta ziemniaczana na kwasie z ogórków/z fasolą brązową
  • 30 marca – kapusta ziemniaczana z „jaśkiem”/z grochem okrągłym
  • 27 kwietnia – kapusta ziemniaczana z młodych ziemniaków z zielonym groszkiem/z topinamburem i białą fasolką perłową

A wszystkich, którzy pragną zapoznać się z kuchcią tradycyjną regionu Podkarpacia zapraszamy na stronę http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Kapusta-ziemniaczana