Poznaj kuchnię regionu
Zwiedzając Polskę wielu ludzi już nie wyobraża sobie wizyty na Podhalu bez zjedzenia kwaśnicy, na Podlasiu – babki ziemniaczanej, w Wielkopolsce – czernicy… Co może zaproponować Podkarpacie? Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na cykl warsztatów kulinarnych, które pokażą jak wiele kuchnia Lasowiaków i Rzeszowiaków ma do zaoferowania.
Spotkania pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów” to propozycja na spróbowanie dania wyjątkowego, zupełnie nieznanego w innych regionach kraju, które w 2007 r. zostało wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Warsztaty poprowadzi znawczyni lokalnej kuchni – niezawodna pani Janina Olszowy. To wyjątkowa okazja dla smakoszy polskiej kuchni.
Zajęcia odbędą się od listopada 2012 r. do kwietnia 2013 r. w skansenie w każdą ostatnią sobotę miesiąca o godz. 12.00.
Obowiązują zapisy: tel. 17 22 71 296 lub mkl@pro.onet.pl
Wstęp bezpłatny.
Po warsztatach Muzeum zaplanowało wydanie publikacji z przepisami na 12 rodzajów kapusty ziemniaczanej. Jej promocja odbędzie się w sierpniu.
Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Program spotkań:
A wszystkich, którzy pragną zapoznać się z kuchcią tradycyjną regionu Podkarpacia zapraszamy na stronę http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Kapusta-ziemniaczana